Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pyt gadulstwo jak tralala^2
|
Wysłany: Czw Gru 06, 2001 10:39 am Temat postu: |
|
|
witam
jako ze mialem pare razy okazje to pare pytanek, kiedy mandat ulega przedawnieniu?, bo slyszalem, ze po roq, a mi on zginal oops i nawet nie mam jak zaplacic :> minal ponad rok, a wogole to koelga wtajemniczony powiedzial, ze im dalej od siedlec tym mniejsze prawdopodobienstwo, ze ten mandat do nas dojdzie heh |
|
Powrót do góry |
|
|
Sauron gadulstwo jak tralala^2
|
Wysłany: Pią Gru 07, 2001 11:13 pm Temat postu: |
|
|
I tak i nie. Prawdą jest że nasza kochana Policja ma duże problemy z prowadzeniem rejestru sciągalności madnatów kredytowych i prawdopodobieństwo, że coś przyjdzie powiedzmy z Pomorza do nas jest mniejsze niż na terenie powiaty Siedlce. Co do przedawnienia się wykonalności ściągnięcia grzywny to chyba coś 3 lata ale musze to sprawdzić dokładnie bo nie pamiętam.
Jeśli chodzi natomiast o kwestę przyjmowania teraz mandatów to z tym jest różnie - tak jak pisałem o sądach grodzkich i ich przeładowaniu, Jak sprawa nei trafi przed Sąd to przedawnia sie po upływie 2 lat - znaczy się wtedy kiedy nie przyjmie się mandatu...
_________________ Navigare Necesae Est |
|
Powrót do góry |
|
|
Gwiazdka gadulstwo jak tralala^2
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2001 9:43 pm Temat postu: |
|
|
jest jeszcze urzad skarbowy... ech...
_________________ K.R.- autor nie ponosi odpowiedzialnosci za ewentualne szkody spowodowane przeczytaniem tego postu |
|
Powrót do góry |
|
|
Pyt gadulstwo jak tralala^2
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2001 11:21 pm Temat postu: |
|
|
wlasnie dostalem wezwanie do niego hehe, ciekawe czego ode mnie chca? albo o ktory im chodzi, qrde ten pierwszy byl drozszy aaa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2001 1:00 am Temat postu: |
|
|
No to teraz idz sie tlumacz ) powodzenia
|
Powrót do góry |
|
|
Upior gadulstwo jak tralala
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2001 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Jak dostajecie wezwanie z Urzędu Skarbowego na ul. Boh. Getta to jest to na pewno wezwanie do komorników skarbowych (mandaty, niezapłacone podatki itp). Innych możliwości dla zwykłych szaraczków raczej nie ma, bo na Boh. Getta jest tylko Izba Skarbowa - a to juz inna bajka.
Natomiast ściąganiem innych należności (windykacje sądowe, alimenty, niezapłacone rachunki) zajmują się komornicy sądowi, którzy mieszczą się na ul. 3-go Maja w budynku Spółdzielni Mieszkaniowej.
Tak więc, patrzcie na adres z którego przychodzi wezwanie i róbcie rachunek sumienia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pią Gru 21, 2001 12:36 am Temat postu: |
|
|
Zgadza sie masz racje Upiorze sciąganiem należności za mandaty zajmuja sie komornicy sadowi przy sadzie, ktorzy posiadaja włsne kancelarie. Tak więc oni sie zajma tymi którzy nei płaca mandatów w terminie.
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2001 11:39 am Temat postu: |
|
|
Eeee, no chyba nie? Przecież mandaty są windykowane przez komorników skarbowych (tych na Boh Getta). Sam juz pare razy tam biegałem w tym celu Ci komornicy są w miarę spokojni - jak cię nie znajdą to odpuszczają i nie szukją dalej. Co innego komornicy sądowi - tamci uruchamiają wszelkie możliwe procedury windykacyjne (zajęcie majątku, pensji itp.)
Czyżby miało sie zmienić coś w tej kwestii? Jeśli tak to brrr... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 10, 2002 1:22 pm Temat postu: |
|
|
No i proszę - sam sobie odpowiadam na posta
Wczoraj przeczytałem, że w wyniku integracji systemów komputerowych w Urzędach Skarbowych, niezapłacone mandaty będą regulowane z nadpłat podatku dochodowego od osób fizycznych. Czyli jeśli masz niezapłacony mandacik i jednocześnie w zeznaniu rocznym wykazałeś podatek do zwrotu przez Urząd Skarbowy to spodziewaj się, że kwota owszem przyjdzie na konto, ale pomniejszona o kwoty mandatów
Oczywiście osoby niepłacące podatków (których na forum jest większość) i nie wykazujące nadpłat mogą, przynajmniej na razie, spać spokojnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|