|
Siedlce - forum Siedlczan o Siedlcach
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yarek shalom
|
Wysłany: Nie Lis 28, 2004 2:50 pm Temat postu: Nicky Cruz opowiada.... historia prawdziwa |
|
|
Zapraszam do przeczytania ksiazki pt NICKY CRUZ OPOWIADA - jest to prawdziwa historia przywodcy najpotezniejszego i najbrutalniejszego gangu Nowego Yorku lat 50-tych - gangu Mau Mau
Ksiazka byla wydawana w latach 80-tych, przeczytalo ja na swiecie kilkaset milionów ludzi...
Ksiazka opowiada nie tylko o walkach gangow, zabojstwach, przestepstwach ale przedstawia również historie wielu osob które w poszukiwaniu sensu zycia stracily wszystko...
Ksiazka jest w wykazie materiałów ktore aktywnie zwalczaja problem narkotykow wsrod mlodziezy...
Ksiazka jest w całości na stronie KChWE w Świdniku w dziale - KSIAZKI
http://kchweswidnik.w.interia.pl
Oto początek 1 rozdziału:
- Złapcie tego zwariowanego szczeniaka! ktoś krzyknął.
Ledwo otwarto drzwi należącego do linii lotniczych PANAM samolotu Constellation, pomknąłem po schodkach w dół i dalej w kierunku budynku nowojorskiego lotniska Idlewild. Działo się to 4 stycznia 1955 roku i zimny wiatr szczypał mnie w policzki i uszy.
Kilka godzin wcześniej mój ojciec w San Juan wprowadził mnie, zbuntowanego piętnastoletniego chłopaka portorykańskiego, na pokład tego samolotu. Poleciwszy mnie opiece pilota, nakazał siedzieć w samolocie, dopóki nie zgłosi się po mnie mój brat, Frank. Ale gdy drzwi się otwarły, pierwszy wybiegłem z samolotu i co sił w nogach pomknąłem po betonowej płycie.
Trzej ludzie z obsługi lotniska skoczyli i przygwoździli mnie do siatki ogrodzenia przy wyjściu. Gdy starałem się uwolnić, lodowaty wiatr przenikał przez moje tropikalne ubranie. Dyżurujący przy wyjściu policjant chwycił mnie za ramię i ludzie z linii lotniczych spiesznie wrócili do swoich zajęć. Traktowałem to wszystko jak zabawę i spojrzawszy na policjanta, uśmiechnąłem się do niego.
Ty zwariowany Portorykańczyku! Co sobie do diabła wyobrażasz? krzyknął policjant.
Wyczułem w jego głosie nienawiść i uśmiech zamarł mi na ustach. Grube policzki policjanta były zaczerwienione od chłodu, a oczy łzawiły mu od wiatru. W obwisłych wargach podskakiwało nie zapalone cygaro. Nienawiść! Poczułem, jak napełnia moje ciało. Taką samą nienawiść czułem do mojego ojca i matki, do nauczycieli i do policjantów w Porto Rico. Nienawiść! Próbowałem mu się wywinąć, ale trzymał mnie żelaznym chwytem...
Zapraszam!
Ostatnio zmieniony przez yarek shalom dnia Sro Paź 05, 2005 9:51 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
DarkIta gadulstwo jak tralala^2

|
Wysłany: Pią Gru 17, 2004 12:46 am Temat postu: |
|
|
no to faktycznie "świetny wzór", żeby poznać jego życie ....
"brawo" dla pana za życiową motywację  _________________ Szkodzę ludziom, rzucam czary,
sprowadzam nieszczęścia
IMPORT - EXPORT |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Gru 18, 2004 2:01 am Temat postu: |
|
|
To nie jest wzor do postepowania - chca abys przeczytala ksiazke - wtedy zdecydujesz czy byl wzorem czy nie:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
doddy mały gadatek
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2004 3:15 pm Temat postu: |
|
|
Czy to hjacyś świadkowie jechowi?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
yarek shalom
|
Wysłany: Sob Mar 19, 2005 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Nie jestem świadkiem Jehowy tylko protestantem:)
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nawry gadulstwo jak tralala
|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 1:57 pm Temat postu: |
|
|
Czy opłaty za zbawienie można uiszczać tak jak w kościele katolickim gotówką, czy poszliście z duchem czasu i można już kartą? A może przez internet nawet?
Pozdrawiam
Nawry |
|
Powrót do góry |
|
 |
yarek shalom
|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 6:28 pm Temat postu: |
|
|
W moim kosciele nie sa platne jakiekolwiek uslugi ktore wystepuja w kosciele katolickim.... pochowany zostaniesz za darmo, pastor udzieli Ci slubu rowniez za darmo... nie ma jakichkolwiek oplat za modlitwy o zmarlych bo modlitwy takie nie istnieja:) biblia mowi ze co czlowiek za zycia uczynil to zbierze po smierci - modlitwy za niego sa sprzeczne z biblia...
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nawry gadulstwo jak tralala
|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 10:12 pm Temat postu: |
|
|
O spoko, chrześcijanie jeszcze was nie zniszczyli za to?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Saptor Gość
|
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 1:09 pm Temat postu: |
|
|
To cos dodam nowego odnosnie ksiazki.
Instytut Wydawniczy AGAPE wydał książkę, która wciąż w Polsce fascynuje i porusza serca. Historia nawrócenia Nicky’ego Cruza, ważnej postaci książki „Krzyż i sztylet” Dawida Wilkersona. Ten młody, nienawidzący kiedyś wszystkich i wszystkiego Portorykańczyk, opowiada o swym smutnym dzieciństwie w Puerto Rico i o budzącym grozę życiu zbuntowanego nastolatka, który za swą jedyną rodzinę uznaje składający się z rówieśników uliczny gang.
To poruszająca historia. Mam nadzieję, że będzie czytana przez wielu, i że ci, którzy ją przeczytają, poznają Chrystusa, który zmienił puste, niespokojne serce Nicky’ego Cruza i uczynił go legendarną postacią swoich czasów. (Billy Graham)
Historia Nicky’ego jest być może najbardziej dramatyczna w historii ruchu zielonoświątkowego, ale nie jest wyjątkiem. Nicky jest tylko bardzo barwnym reprezentantem nieprzeliczonej liczby ludzi, którzy w ostatnich dziesięcioleciach zostali uwolnieni od niemal każdego rodzaju znanej człowiekowi perwersji i degeneracji. (Prof. Edward D. O’Connor, Uniwersytet Notre Dame, USA)
IW Agape prezentuje wznowienie tej znanej opowieści, która w Polsce po raz pierwszy wydana była w roku 1985 pod tytułem „Nicky Cruz opowiada”.
Nicky Cruz i Jamie Buckingham, s. 280, okładka miękka, format 12,5x19,5 cm, cena det. 29,00 zł.
za www.info.chn.pl i
Mozna je tez bylo posluchac w
www.radio.Chrzescijanin.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach
|