Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bejo gadulstwo jak tralala

|
Wysłany: Pią Lis 30, 2001 7:25 pm Temat postu: |
|
|
czesc Sauronie, ja mam pytanie z kategorii "wykroczen kierowcow" otoz mojego znajmowego zatrzymala policja w zaduszki no i oczywiscie dostal mandat, z tylu mandatu bylo napisacne 83K.W. Ja to sprawdzielem i ten artykul mowi o niebezpiecznym przewozeniu materialow latwo-palnych, czy te latwo-palne materialy to byly znicze ? Policja tego juz nie wytlumaczyla tylko zarzadala 200 zl mandatu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sauron gadulstwo jak tralala^2

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2001 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Moim skromnym zadaniem panowie Policjanci są w błędzie co do znamion tego wykroczenia. Jest to bowiem przygotowanie do przestępstw w nim wymienionych. A jako tako przewożenie zniczy (pewno na handelek) nie jest penalizowane w znamionach tegoż wykroczenia. na zdrowy rozum trzeba było się od tego odwołać - znaczy się nie przyjąć mandatu.
Dla wyjaśnienia całości zagadnienia podam tezę z wyroku sądu apelacyjnego w Krakowie, która to teza moim skromnym zdaniem jest bardzo zbliżona i może mieć zastosowanei do tegoż przepisu kodeksu wykroczeń.
1997.03.06 wyrok s.apel. II AKa 25/97 Prok.i Pr. 1997/9/17 w Krakowie
Artykuł 142 kk penalizuje czynności gotowawcze do przestępstw w nim wymienionych, a między innymi występku przechowywania (gromadzenia, wyrabiania) materiałów lub przyrządów chowych, objętych wymogiem zezwolenia (władz administracyjnych). Butelka z benzyną i knotem (tzw. koktajl Mołotowa) nie jest objęta takim wymogiem, choć może nasuwać przypuszczenie przeznaczenia do rozmaitych zamachów na mienie, a to podpalenia. Dlatego przechowywanie jej nie wyczerpuje znamion przestępstwa z art. 142 kk (ani wykroczenia z art. 83 § 1 kw).
Tak więc rozwiązanei przyjęte przez panów policjantów i tym razem było błędne - niemniej jednak ów błąd może rozstrzygnąć tylko sąd - obecjenie wydział grodzki.
_________________ Navigare Necesae Est |
|
Powrót do góry |
|
 |
bejo gadulstwo jak tralala

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2001 12:44 am Temat postu: |
|
|
oki, dzieki za odpowiedz i tak przy okazji to znicze (szt. okolo 4- nie byly przeznaczone na handel tylko na groby
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sauron gadulstwo jak tralala^2

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2001 11:32 pm Temat postu: |
|
|
To nie wiem czemu twój znajomy przyją ten mandat. Ja na jego miejscu zazaliłbym się na to do komendanta ale pewno jak znam życie to nie starał się wylegitymować tych mundurowych i spisać ich blachy. Tak czy siak dał trochę ciała. Może ewentualnie próbować mówić, że to było w tym a tym miejscu ale jeśli byli to okolicznościowi z patrolu to będzie trudno. Po prostu chamstwo.... a on na drugi raz niech prosi o legitymacje i numer służbowy - a co mu sie wpisali na mandacie dostał jaki kwit można i po podpisie namierzyć choć mniejsza to szansa.
_________________ Navigare Necesae Est |
|
Powrót do góry |
|
 |
|