Sauron gadulstwo jak tralala^2
|
Wysłany: Nie Wrz 09, 2001 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Wcale nei mniejsza z tym bo to jest ważne, bo jeśli umowa stoi na kogoś innego to w czym problem.
Windykacje jest to mąc aładnie odzyskiwanie zaległych wierzytelności czyli mówiąc potocznie długów. Z tego co napisałeś trudno jest mi podać złoty środek bo mam dużo niejasności w twojej wypowiedzi ale co do zasady Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu. Po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia. Jednakże zrzeczenie się zarzutu przedawnienia przed upływem terminu jest nieważne. A więc dla roszczeń o świadczenia okresowe (abonament) oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - termin przedawnienia wynosi trzy lata.
Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli wymagalność roszczenia zależy od podjęcia określonej czynności przez uprawnionego, bieg terminu rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął czynność w najwcześniej możliwym terminie. Z twego pisma tridno jest mi powiedzieć od kiedy zacznie biec termin przedawnienia.
Jeśli chodzi o egzekucje długu czyli windykacje to operator sieci komórkowej zwróci się do sądu o wydanie tytułu egzekucyjnego i przeprowadzenie egzekucji, którą dokonują komornicy. Zwykle takie postępowanie jest wysoce mało skuteczne dlatego też operatorzy sieci komórkowej chcą się zabezpieczyć poprzez przekazywanie sobie list dłużników lub wprowadzić kałcje.
Myślę, że rozwiaem trochę wątpliwości i zrodziłem nowe.
_________________ Navigare Necesae Est |
|